Witbier
Hozzávalók:
21 l végtérfogathoz:
2 kg Bohemian Pilsner maláta (Weyermann 3 EBC)
0,1 kg Müncheni maláta (8L)
0,3 kg Acidulated (savas) maláta
2 kg búzapehely
0,5 kg zabpehely
30 g Styrian goldings
43 g friss narancshéj
11 g pörkölt, frissen őrölt koriandermag
1 g kamillavirág
1 zacskó (11,5g) Safbrew T-58 élesztő
Cefrézés:
50°C-on 15 perc (mash in)
68°C-on 60-90 perc
76°C-on 20 perc (mash out)
Forralás teljes ideje: 60 perc
Komlóforralás:
60 percig 30g Styrian Goldings
Utolsó 5 percben 43g friss narancshéj
Utolsó 5 percben 11g frissen őrölt koriandermag
Utolsó 5 percben 1g kamillavirág
Élesztő: Safbrew T-58, 11,5 g
OG: 1,051
FG: 1,011
IBU: 20
SRM: 4
Witbier extra
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz
- 2,5 kg pilseni maláta
- 2,5 kg búzapehely
- 0,2 kg zabpehely
- 20 g Styrian Goldings 60 perc
- 15 g Styrian Goldings 5 perc
Fűszerek:
- 5 g koriander 10 perc
- 10 g keserű (cuaracao) narancshéj 10 perc
- 10 g friss narancshéj a főerjedés után, 1 héttel a palackozás előtt
Cefrézés:
- 54 °C 20 perc
- 67 °C 60 perc
- 78 °C 10 perc
Várható fajsúly: 1,050
Keserűség: 17 IBU
Élesztő: T-58 szárazélesztő vagy Wyeast 3944 Belgian Witbier folyékony 20 °C 3 hétig
Amerikai IPA
Hozzávalók:
23 l végtérfogathoz:
- 2,7 kg Pale Ale maláta
- 2,5 kg Pilseni maláta
- 0,3 kg Carapils maláta
- 0,2 kg Búzapehely
- 30g Chinook komló
- 30g Amarillo komló
- 30g Cascade komló
- 50 g Citra komló
- 5g Irish Moss
- 1 zacskó (11,5g) Safale US-05 élesztő
Cefrézés:
35 °C-on 20 perc (bekeverés)
69 °C-on 60 perc
Forralás teljes ideje: 90 perc
Komlóforralás:
60 percig 30g Chinook
Utolsó 20 percben 20g Amarillo
Utolsó 20 percben 10g Cascade
Utolsó 20 percben 5g Irish Moss
Utolsó 5 percben 10g Amarillo és 20g Cascade
Élesztő: Safale US-05
Hidegkomlózás: 50g Citra
OG: 1071
FG: 1017
IBU: 63
EBC: 16
American Ipa Special
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz
- 5.2 kg pale ale maláta (Maris Otter)
- 0.3 kg biscuit maláta
- 0.2 kg cara pils maláta
- 0.1 kg fehér kandiscukor
- 63 g Polaris 90 perc
- 17 g Styrian Goldings 90 perc
- 11 g Polaris 45 perc
- 20 g Simcoe 30 perc
- 52 g Nelson Sauvin 0 perc
- 21 g Styrian Goldings 0 perc
- 21 g Ahtanum 14 nap hidegkomlózás
- 21 g Centennial 14 nap hidegkomlózás
- 21 g Simcoe 14 nap hidegkomlózás
- 5 g Ahtanum 5 nap hidegkomlózás
- 5 g Centennial 5 nap hidegkomlózás
- 5 g Simcoe 5 nap hidegkomlózás
Cefrézés:
- 50°C 30 perc
- 67°C 90 perc
- 76°C 10 perc
Várható fajsúly: 1,068
Keserűség: 53 IBU
Élesztő: WYEAST 1217 West Coast IPA 10 napig ~ 19-21°C
Cseh pilseni
Hozzávalók:
19 l végtérfogathoz:
- 3,8 kg Bohemian Pilsner maláta
- 195g Saaz (CZ) komló
- White Labs – Czech Budejovice Lager WLP802 élesztő
Cefrézés (dekokciós cefrézéssel):
49 °C-on 20 perc
63 °C-on 40 perc
76 °C-on 20 perc
Forralás teljes ideje: 60 perc
Komlóforralás
60 percig 65 g Saaz (CZ)
Utolsó 15 percre még 65 g Saaz (CZ)
Utolsó 5 percre még 65 g Saaz (CZ)
Élesztő: Czech Budejovice Lager Yeast WLP802 (erjesztési hőmérséklet: 10 °C)
Kihozatal: 80%
OG: 1,051
FG: 1,011
IBU: 52
SRM: 6,5
Stout extra
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz
- 1 kg árpapehely
- 4 kg pale ale maláta
- 0,6 kg feketére pörkölt árpa
- 60 g East Kent Goldings 60 perc
Cefrézés:
- 68 °C 60 perc
- 77 °C 10 perc
Várható fajsúly: 1,067
Keserűség: 40 IBU
Élesztő: Wyeast 1084 Irish Ale folyékony vagy Fermentis S-05 száraz 12 napig ~ 18 °C
Megjegyzés: a hagyományos ír stout-nál kicsit erősebb sör
Oatmeal stout
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz:
- 3 kg Maris Otter maláta
- 1 kg kétsoros Pale ale maláta (UK)
- 0,3 kg Crystal maláta (40L)
- 0,3 kg Crystal maláta (60L)
- 0,25 kg Chocolate maláta
- 0,25 kg pörkölt árpa
- 0,5 kg zapehely
- 0,3 kg árpapehely
- 54 g Fuggle (US) komló
- 1 zacskó (11,5 g) Safale S-04 élesztő
Cefrézés:
52 °C-on 30 perc
69 °C-on 120 perc
74 °C-on 20 perc
Forralás teljes ideje: 70 perc
Komlóforralás: 45 percig 54g Fuggles
Élesztő: Safale S-04 (erjesztési hőmérséklet: 19 °C)
Kihozatal: 72%
Számított OG: 1,064
Mért OG: 1,066
FG: 1,020
IBU: 29
SRM: 34
Grodziskie Special
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz:
- 3kg Weyermann oak smoked wheat maláta
- 3 dl rizshéj (szűrési segédanyag)
- 20g Ariana leveles komló
- 15g Magnum komló
- 18g liofilezett weihenstephani 34/70-es élesztő
Cefrézés :
52 °C-on 30 perc (protein rest)
68 °C-on 45 perc (jódnegatív állapotig)
78 °C-on 20 perc (mash out)
A szűrés után (a színléhez) 15 g Ariana komlót kell hozzáadni.
Forralás teljes ideje: 90 perc (ebből 30 perc hot break)
Komlóforralás:
60 percig 15g Magnum
Utolsó 15 percre 5g Ariana
Utolsó 5 percre 5g Ariana
Utolsó 1 percre 5g Ariana
Élesztő: 18g liofilezett weihenstephani 34/70-es élesztő (erjesztési hőmérséklet: 17-20 °C)
Kihozatal: 87%
OG: 1,040
számított FG: 1,007
IBU: 22
SRM: 3
Black IPA
- Hozzávalók:
19 l végtérfogathoz:
- 2,8 kg Pale Ale maláta (77,42%)
- 0,7 kg Carahell (11,29%)
- 0,3 kg Caramünch II (4,84%)
- 0,2 kg Carafa I. SPECIAL (3,23%)
- 0,2 kg Crafa III. SPECIAL (3,23%)
- 30g Warrior pellet (alfasav:16%), forralás 75 perc (IBU:57)
- 10g Cascade pellet (alfasav: 5,75%), forralás 2 perc (IBU:1)
- 30g Warrior pellet (alfasav:16%), forralás 2 perc (IBU:4)
- 7g Cascade pellet (alfasav: 5,75%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)
- 15g Warrior pellet (alfasav:16%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)
Élesztő:
Fermentis US-05
Főzés: Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon. Becefrézővíz 17 liter (2,7 X-es maláta-víz arány).
Cefrézés: 52 fok becefrézés és folyamatos keverés és melegítés mellett 63 fokra
63 fok 60 perc
Kicefrézés 78 fok
Szűrés, máslás: 78 fokos máslóvíz pH beállítva 6,4, amíg a komlóforralónkban nem lesz 25 liter
Forralás 25 liter
Komlózás receptúra szerint.
Hűtés után erjesztőbe 19 liter
Erjedés 10 nap, utána 10 nap hideg komló. Palackozás. Érlelés minimum 4 hónap (legjobb a fél év).
OG: 1,067
FG: 1,014
Alkohol: 6,5%
Szín: 33 SRM
Keserüség: 62 IBU
Kihozatal: 70%
Dear Malt
Hozzávalók:
21 L végtérfogathoz
- 2,5 kg Müncheni maláta. (60%)
- 1 kg Bécsi (Vienna) maláta (26,67%)
- 0,5 kg Búza (pale) (6,67%)
- 0,5 kg Melanoidin (6,67%)
- 15g Magnum pellet (alfasav:14%), forralás 60 perc (IBU:14)
- 10g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), forralás 20 perc (IBU:5)
- 10g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), forralás 10 perc (IBU:4)
- 10g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), forralás 5 perc (IBU:3)
- 15g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), forralás végén (IBU:1)
- 20g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), hidegkomló 10 nap (IBU:0). Ez csak opcionális, ha több illatot szeretnénk.
Élesztő:
Brewferm Lager 2 tasak
Főzés:
Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon. Becefrézővíz 12 liter (4 szeres maláta-víz arány). A másláshoz 12 liter 78 fokos máslóvíz használok. A pH értéket tejsavval beállítom 6,4-re.
Cefrézés:
52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval
63 fok 60 perc
Kicefrézés 78 fok Szűrés, máslás
Forralás 24 liter
Hűtés után erjesztőbe 23 liter. Erjedés 10 nap, ha hideg komlózunk, erjedés után 10 nap hidegkomló. Érlelés 6-8 hét.
OG: 1,047
FG: 1,009
Alkohol: 4,7%
Szín: 7 SRM
Keserüség: 27 IBU
Kihozatal: 80%
Belga Saison
Hozzávalók:
20 L végtérfogathoz
- 2 kg Pale Ale maláta (36,36%)
- 1 kg Müncheni maláta(18,18%)
- 1 kg Búza (pale) maláta (18,18%)
- 15g Auróra komló (alfasav:9,3%), forralás 60 perc (IBU:15)
- 10g Centennial (alfasav: 13%), forralás 20 perc (IBU:9)
- 10g Centennial (alfasav: 13%), forralás 15 perc (IBU:7)
- 10g Centennial (alfasav: 13%), forralás 5 perc (IBU:4)
- 15g Centennial (alfasav: 13%), forralás végén (IBU:1)
- 25g Centennial (alfasav: 13%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)
Élesztő:
White Labs (WLP568) folyékony élesztő
Főzés:
Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon. Becefrézővíz 13 liter.
Cefrézés:
45 fok 10 perc
52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval
63 fok 60 perc jódnormál állapotig
Kicefrézés 78 fok
Szűrés, máslás
Forralás 24 liter
Komlózás receptúra szerint.
Hűtés után erjesztőbe 22 liter (a mi főzetünknek egy kicsit jobb lett a kihozatala a számítottnál, 1,070-es fajsúlyú sörléből lett 40 liter).
Erjedés 10 nap, utána 10 nap hidegkomló. Érlelés minimum 4 hónap
- OG: 1,067
- FG: 1,012
- Alkohol: 6,3%
- Szín: 7 SRM
- Keserüség: 38 IBU
- Kihozatal: 80%
Angol pale ale
Hozzávalók:
18 l végtérfogathoz
- 4.8 kg pale maláta
- 0.6 kg carared maláta
- 28 g Target 60 perc
- 28 g East Kent Goldings 30 perc
- 40 g East Kent Goldings 10 perc
Target, Challenger, Fuggles vagy East Kent Goldings. Általában háromszor is komlózzák ezeket a söröket, keserű-, íz és aromakomlózás a jellemző. A Target leginkább keserű komlózásra alkalmas, a másik három komlófajta használatára mindhárom fázisban találhatunk példát. Az angol élesztő kötelező. Rengeteg folyékony élesztőtörzsből választhatunk, a száraz élesztők közül az S-04 és a Notthingam élesztőt ajánljuk. Az átlagosnál magasabb hőmérsékleten fogyasztjuk, kevés szénsavval.
Cefézés: 68 °C 60 perc Várható fajsúly 1,060
IBU: ~47
Élesztő: WYEAST 1968 London ESB folyékony vagy Fermentis S-04 száraz 10 napig ~ 18 °C
American Pale Ale
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz
- 4.6 kg pale maláta
- 0.4 kg carared maláta
- 10 g Magnum 60 perc
- 20 g Cascade 30 perc
- 20 g Cascade 5 perc
- 10 g Saaz 5 perc
- 25 g Amarillo hidegkomlózva 7 napig
Cefrézés:
- 55 °C 15 perc
- 62 °C 30 perc
- 68 °C 60 perc
- 78 °C 10 perc
Várható fajsúly 1,054
Keserűség: ~43 IBU
Élesztő: Fermentis S-05 száraz 10 napig ~ 18 °C
Porter
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz
- 3 kg pale ale maláta
- 1 kg Carapils maláta
- 1 kg Caramunich II maláta
- 0,3 kg Carafa I maláta
- 0,5 kg zabpehely
- 15 g Target 60 perc
- 15 g East Kent Goldings 30 perc
- 15 g East Kent Goldings 10 perc
Cefrézés:
- 68°C 60 perc
- 78°C 10 perc
Várható fajsúly 1,059
Keserűség: 31 IBU
Élesztő: Fermentis S-04 száraz 17 napig ~ 22 °C
A cél egy malátás, de nem édes porter, „téli ivósör” készítése volt, amelyet a zab lágyabbá, kerekebbé tesz. Érdemes palackozás után 4-6 hétig érlelni. A festőmaláta alkalmazással óvatosan kell bánni, mert túlzott keserűséget okoz.
Bajor búzasör
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz
- 3 kg búzamaláta
- 1,5 kg pilseni maláta
- 0,5 kg cara-hell maláta
- 20 g Mittelfruher 60 percig
Cefrézés:
- 52 °C 10 perc
- 62 °C 30 perc
- 72 °C 30 perc
- 78 °C 10 perc
Várható fajsúly 1,054
Keserűség: 11 IBU
Élesztő: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen folyékony vagy Fermentis Wb-06 száraz 10 napig ~ 18 °C
Pilseni Láger
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz
-
5 kg pilzeni maláta
-
30 g Magnum 60 perc
-
15 g Herbsbrucker 20 perc
Cefrézés:
-
53 °C 20 perc
-
63 °C 60 perc
-
73 °C 30 perc
-
78 °C 10 perc
Várható fajsúly: 1,055
Keserűség: 57 IBU
Élesztő: Wyeast 2001 Urquell Lager folyékony vagy Fermentis W 34/70 száraz 10 napig ~ 12 °C, majd ászokolás 4 hétig ~ 2-6 °C
Belgian beer
Hozzávalók:
20 l végtérfogathoz
- 4.8 kg Pils maláta
- 0.7 kg CaraMünich II maláta
- 0.5 kg CaraAmber maláta
- 0.4 kg Special B maláta
- 0.2 kg Carafa
- 1,3 kg Barna kandiscukor
- 40 g Hallertau Hersbrucker 60 perc
- 28 g Styrian Goldings 60 perc
- 17 g Hallertau Hersbrucker 30 perc
- 11 g Styrian Goldings 15 perc
- 5 g koriander (ropp.) 15 perc
Cefrézés:
- 50 °C 30 perc
- 67 °C 60 perc
- 76 °C 10 perc
Várható fajsúly 1,094
Keserűség: 26 IBU
Élesztő: Rochefort üvegből kinyert élesztő vagy WYEAST 1762 folyékony 7 napig ~ 22-23 °C, majd 15 hétig ~ 10-12 °C