Witbier

Hozzávalók:

21 l végtérfogathoz:

2 kg Bohemian Pilsner maláta (Weyermann 3 EBC)
0,1 kg Müncheni maláta (8L)
0,3 kg Acidulated (savas) maláta
2 kg búzapehely
0,5 kg zabpehely
30 g Styrian goldings
43 g friss narancshéj
11 g pörkölt, frissen őrölt koriandermag
1 g kamillavirág
1 zacskó (11,5g) Safbrew T-58 élesztő
Cefrézés:

50°C-on 15 perc (mash in)
68°C-on 60-90 perc 
76°C-on 20 perc (mash out)

Forralás teljes ideje: 60 perc

Komlóforralás:
60 percig 30g Styrian Goldings
Utolsó 5 percben 43g friss narancshéj
Utolsó 5 percben 11g frissen őrölt koriandermag
Utolsó 5 percben 1g kamillavirág

Élesztő: Safbrew T-58, 11,5 g

OG: 1,051
FG: 1,011
IBU: 20
SRM: 4

Witbier extra

Hozzávalók:

 20 l végtérfogathoz

  • 2,5 kg pilseni maláta
  • 2,5 kg búzapehely
  • 0,2 kg zabpehely 
  • 20 g Styrian Goldings 60 perc
  • 15 g Styrian Goldings 5 perc

Fűszerek:

  • 5 g koriander 10 perc
  • 10 g keserű (cuaracao) narancshéj 10 perc
  • 10 g friss narancshéj a főerjedés után, 1 héttel a palackozás előtt

Cefrézés:

  • 54 °C 20 perc
  • 67 °C 60 perc
  • 78 °C 10 perc

Várható fajsúly: 1,050

Keserűség: 17 IBU

Élesztő: T-58 szárazélesztő vagy Wyeast 3944 Belgian Witbier folyékony 20 °C 3 hétig

Amerikai IPA

Hozzávalók:

23 l végtérfogathoz:

  • 2,7 kg Pale Ale maláta
  • 2,5 kg Pilseni maláta
  • 0,3 kg Carapils maláta
  • 0,2 kg Búzapehely
  • 30g Chinook komló
  • 30g Amarillo komló
  • 30g Cascade komló
  • 50 g Citra komló
  • 5g Irish Moss
  • 1 zacskó (11,5g) Safale US-05 élesztő

Cefrézés:
35 °C-on 20 perc (bekeverés)
69 °C-on 60 perc 

Forralás teljes ideje: 90 perc

Komlóforralás:
60 percig 30g Chinook
Utolsó 20 percben 20g Amarillo
Utolsó 20 percben 10g Cascade
Utolsó 20 percben 5g Irish Moss
Utolsó 5 percben 10g Amarillo és 20g Cascade

Élesztő: Safale US-05

Hidegkomlózás: 50g Citra

OG: 1071
FG: 1017
IBU: 63
EBC: 16

American Ipa Special

Hozzávalók:

20 l végtérfogathoz

  • 5.2 kg pale ale maláta (Maris Otter)
  • 0.3 kg biscuit maláta
  • 0.2 kg cara pils maláta
  • 0.1 kg fehér kandiscukor
  • 63 g Polaris 90 perc
  • 17 g Styrian Goldings 90 perc
  • 11 g Polaris 45 perc
  • 20 g Simcoe 30 perc
  • 52 g Nelson Sauvin 0 perc
  • 21 g Styrian Goldings 0 perc
  • 21 g Ahtanum 14 nap hidegkomlózás
  • 21 g Centennial 14 nap hidegkomlózás
  • 21 g Simcoe 14 nap hidegkomlózás
  • 5 g Ahtanum 5 nap hidegkomlózás
  • 5 g Centennial 5 nap hidegkomlózás
  • 5 g Simcoe 5 nap hidegkomlózás

Cefrézés:

  • 50°C 30 perc
  • 67°C 90 perc
  • 76°C 10 perc

Várható fajsúly: 1,068

Keserűség: 53  IBU

Élesztő: WYEAST 1217 West Coast IPA 10 napig ~ 19-21°C

Cseh pilseni

Hozzávalók:

19 l végtérfogathoz:

  • 3,8 kg Bohemian Pilsner maláta
  • 195g Saaz (CZ) komló
  • White Labs – Czech Budejovice Lager WLP802 élesztő

Cefrézés (dekokciós cefrézéssel):

49 °C-on 20 perc 
63 °C-on 40 perc
76 °C-on 20 perc

Forralás teljes ideje: 60 perc

Komlóforralás
60 percig 65 g Saaz (CZ)
Utolsó 15 percre még 65 g Saaz (CZ)
Utolsó 5 percre még 65 g Saaz (CZ)

Élesztő: Czech Budejovice Lager Yeast WLP802 (erjesztési hőmérséklet: 10 °C)

Kihozatal: 80%
OG: 1,051
FG: 1,011
IBU: 52
SRM: 6,5

Stout extra

Hozzávalók:

20 l végtérfogathoz

  • 1 kg árpapehely 
  • 4 kg pale ale maláta
  • 0,6 kg feketére pörkölt árpa 
  • 60 g East Kent Goldings 60 perc

Cefrézés:

  • 68 °C 60 perc
  • 77 °C 10 perc

Várható fajsúly: 1,067

Keserűség: 40 IBU

Élesztő: Wyeast 1084 Irish Ale folyékony vagy Fermentis S-05 száraz 12 napig ~ 18 °C

Megjegyzés: a hagyományos ír stout-nál kicsit erősebb sör

Oatmeal stout

Hozzávalók:

20 l végtérfogathoz:

  • 3 kg Maris Otter maláta
  • 1 kg kétsoros Pale ale maláta (UK)
  • 0,3 kg Crystal maláta (40L)
  • 0,3 kg Crystal maláta (60L)
  • 0,25 kg Chocolate maláta
  • 0,25 kg pörkölt árpa
  • 0,5 kg zapehely
  • 0,3 kg árpapehely
  • 54 g Fuggle (US) komló
  • 1 zacskó (11,5 g) Safale S-04 élesztő

Cefrézés:

52 °C-on 30 perc 
69 °C-on 120 perc 
74 °C-on 20 perc

Forralás teljes ideje: 70 perc

Komlóforralás: 45 percig 54g Fuggles

Élesztő: Safale S-04 (erjesztési hőmérséklet: 19 °C)

Kihozatal: 72%
Számított OG: 1,064
Mért OG: 1,066
FG: 1,020
IBU: 29
SRM: 34

 

Grodziskie Special

Hozzávalók:

20 l végtérfogathoz:

  • 3kg Weyermann oak smoked wheat maláta
  • 3 dl rizshéj (szűrési segédanyag)
  • 20g Ariana leveles komló
  • 15g Magnum komló
  • 18g liofilezett weihenstephani 34/70-es élesztő

Cefrézés :
52 °C-on 30 perc (protein rest)
68 °C-on 45 perc (jódnegatív állapotig)
78 °C-on 20 perc (mash out)

A szűrés után (a színléhez) 15 g Ariana komlót kell hozzáadni.

Forralás teljes ideje: 90 perc (ebből 30 perc hot break)

Komlóforralás:
60 percig 15g Magnum
Utolsó 15 percre 5g Ariana
Utolsó 5 percre 5g Ariana
Utolsó 1 percre 5g Ariana

Élesztő: 18g liofilezett weihenstephani 34/70-es élesztő (erjesztési hőmérséklet: 17-20 °C)

Kihozatal: 87%
OG: 1,040
számított FG: 1,007
IBU: 22
SRM: 3

Black IPA

  • Hozzávalók:

19 l végtérfogathoz:

  • 2,8 kg Pale Ale maláta (77,42%)
  • 0,7 kg Carahell  (11,29%)
  • 0,3 kg Caramünch II (4,84%)
  • 0,2 kg Carafa I. SPECIAL (3,23%)
  • 0,2 kg Crafa III. SPECIAL  (3,23%)
  • 30g Warrior pellet (alfasav:16%), forralás 75 perc (IBU:57)
  • 10g Cascade pellet (alfasav: 5,75%), forralás 2 perc (IBU:1)
  • 30g Warrior pellet (alfasav:16%), forralás 2 perc (IBU:4)
  • 7g Cascade pellet (alfasav: 5,75%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)
  • 15g Warrior pellet (alfasav:16%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)

Élesztő:

Fermentis US-05

Főzés:  Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon. Becefrézővíz 17 liter (2,7 X-es maláta-víz arány). 

Cefrézés: 52 fok becefrézés és folyamatos keverés és melegítés mellett 63 fokra

63 fok 60 perc 

Kicefrézés 78 fok

Szűrés, máslás: 78 fokos máslóvíz pH beállítva 6,4, amíg a komlóforralónkban nem lesz 25 liter

Forralás 25 liter

Komlózás receptúra szerint.

Hűtés után erjesztőbe 19 liter

Erjedés 10 nap, utána 10 nap hideg komló. Palackozás. Érlelés minimum 4 hónap (legjobb a fél év).

 

OG: 1,067
FG: 1,014
Alkohol: 6,5%
Szín: 33 SRM
Keserüség: 62 IBU
Kihozatal: 70%

Dear Malt

Hozzávalók:

21 L végtérfogathoz

  • 2,5 kg Müncheni maláta. (60%)
  • 1 kg Bécsi (Vienna) maláta (26,67%)
  • 0,5 kg Búza (pale) (6,67%)
  • 0,5 kg Melanoidin (6,67%)
  • 15g Magnum pellet (alfasav:14%), forralás 60 perc (IBU:14)
  • 10g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), forralás 20 perc (IBU:5)
  • 10g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), forralás 10 perc (IBU:4)
  • 10g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), forralás 5 perc (IBU:3)
  • 15g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), forralás végén (IBU:1)
  • 20g Mandarina Bavaria (alfasav: 10%), hidegkomló 10 nap (IBU:0). Ez csak opcionális, ha több illatot szeretnénk.

Élesztő:

Brewferm Lager 2 tasak

Főzés:

Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon. Becefrézővíz 12 liter (4 szeres maláta-víz arány). A másláshoz 12 liter 78 fokos máslóvíz használok. A pH értéket tejsavval beállítom 6,4-re.

Cefrézés:

52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval

63 fok 60 perc 

Kicefrézés 78 fok Szűrés, máslás

Forralás 24 liter

Hűtés után erjesztőbe 23 liter. Erjedés 10 nap, ha hideg komlózunk, erjedés után 10 nap hidegkomló.  Érlelés 6-8 hét.

 

OG: 1,047

FG: 1,009

Alkohol: 4,7%

Szín: 7 SRM

Keserüség: 27 IBU

Kihozatal: 80%

Belga Saison

Hozzávalók:
20 L végtérfogathoz

  • 2 kg Pale Ale maláta (36,36%)
  • 1 kg Müncheni maláta(18,18%)
  • 1 kg Búza (pale) maláta (18,18%)
  • 15g Auróra komló (alfasav:9,3%), forralás 60 perc (IBU:15)
  • 10g Centennial (alfasav: 13%), forralás 20 perc (IBU:9)
  • 10g Centennial (alfasav: 13%), forralás 15 perc (IBU:7)
  • 10g Centennial (alfasav: 13%), forralás 5 perc (IBU:4)
  • 15g Centennial (alfasav: 13%), forralás végén (IBU:1)
  • 25g Centennial (alfasav: 13%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)

Élesztő:

White Labs (WLP568) folyékony élesztő

Főzés:

Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.  Becefrézővíz 13 liter.

Cefrézés: 

45 fok 10 perc

52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval

63 fok 60 perc jódnormál állapotig

Kicefrézés 78 fok

Szűrés, máslás

Forralás 24 liter

Komlózás receptúra szerint.

Hűtés után erjesztőbe 22 liter (a mi főzetünknek egy kicsit jobb lett a kihozatala a számítottnál, 1,070-es fajsúlyú sörléből lett 40 liter).

Erjedés 10 nap, utána 10 nap hidegkomló.  Érlelés minimum 4 hónap

 

  • OG: 1,067
  • FG: 1,012
  • Alkohol: 6,3%
  • Szín: 7 SRM
  • Keserüség: 38 IBU
  • Kihozatal: 80%

Angol pale ale

Hozzávalók:

18 l végtérfogathoz

  • 4.8 kg pale maláta
  • 0.6 kg carared maláta
  • 28 g Target 60 perc
  • 28 g East Kent Goldings 30 perc
  • 40 g East Kent Goldings 10 perc

Target, Challenger, Fuggles vagy East Kent Goldings. Általában háromszor is komlózzák ezeket a söröket, keserű-, íz és aromakomlózás a jellemző. A Target leginkább keserű komlózásra alkalmas, a másik három komlófajta használatára mindhárom fázisban találhatunk példát. Az angol élesztő kötelező. Rengeteg folyékony élesztőtörzsből választhatunk, a száraz élesztők közül az S-04 és a Notthingam élesztőt ajánljuk. Az átlagosnál magasabb hőmérsékleten fogyasztjuk, kevés szénsavval.

Cefézés: 68 °C 60 perc Várható fajsúly 1,060

IBU: ~47

Élesztő: WYEAST 1968 London ESB folyékony vagy Fermentis S-04 száraz 10 napig ~ 18 °C

American Pale Ale

Hozzávalók:

20 l végtérfogathoz

  • 4.6 kg pale maláta
  • 0.4 kg carared maláta 
  • 10 g Magnum 60 perc
  • 20 g Cascade 30 perc
  • 20 g Cascade 5 perc
  • 10 g Saaz 5 perc
  • 25 g Amarillo hidegkomlózva 7 napig

Cefrézés:

  • 55 °C 15 perc
  • 62 °C 30 perc
  • 68 °C 60 perc
  • 78 °C 10 perc

Várható fajsúly 1,054

Keserűség: ~43 IBU

Élesztő: Fermentis S-05 száraz 10 napig ~ 18 °C

Porter

Hozzávalók:

20 l végtérfogathoz

  • 3 kg pale ale maláta
  • 1 kg Carapils maláta
  • 1 kg Caramunich II maláta
  • 0,3 kg Carafa I maláta
  • 0,5 kg zabpehely
  • 15 g Target 60 perc
  • 15 g East Kent Goldings 30 perc
  • 15 g East Kent Goldings 10 perc

Cefrézés:

  • 68°C 60 perc
  • 78°C 10 perc

Várható fajsúly 1,059

Keserűség: 31 IBU

Élesztő: Fermentis S-04 száraz 17 napig ~ 22 °C

A cél egy malátás, de nem édes porter, „téli ivósör” készítése volt, amelyet a zab lágyabbá, kerekebbé tesz. Érdemes palackozás után 4-6 hétig érlelni. A festőmaláta alkalmazással óvatosan kell bánni, mert túlzott keserűséget okoz.

Bajor búzasör

Hozzávalók:

 20 l végtérfogathoz

  • 3 kg búzamaláta
  • 1,5 kg pilseni maláta
  • 0,5 kg cara-hell maláta 
  • 20 g Mittelfruher 60 percig

Cefrézés:

  • 52 °C 10 perc
  • 62 °C 30 perc
  • 72 °C 30 perc
  • 78 °C 10 perc

Várható fajsúly 1,054

Keserűség: 11 IBU

Élesztő: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen folyékony vagy Fermentis Wb-06 száraz 10 napig ~ 18 °C

Pilseni Láger

Hozzávalók:

20 l végtérfogathoz

  • 5 kg pilzeni maláta 
  • 30 g Magnum 60 perc
  • 15 g Herbsbrucker 20 perc

Cefrézés:

  • 53 °C 20 perc
  • 63 °C 60 perc
  • 73 °C 30 perc
  • 78 °C 10 perc

Várható fajsúly: 1,055

Keserűség: 57  IBU

Élesztő: Wyeast 2001 Urquell Lager folyékony vagy Fermentis W 34/70 száraz 10 napig ~ 12 °C, majd ászokolás 4 hétig ~ 2-6 °C

Belgian beer

Hozzávalók:

20 l végtérfogathoz

  • 4.8 kg Pils maláta
  • 0.7 kg CaraMünich II maláta
  • 0.5 kg CaraAmber maláta
  • 0.4 kg Special B maláta
  • 0.2 kg Carafa
  • 1,3 kg Barna kandiscukor 
  • 40 g Hallertau Hersbrucker 60 perc
  • 28 g Styrian Goldings 60 perc
  • 17 g Hallertau Hersbrucker 30 perc
  • 11 g Styrian Goldings 15 perc
  • 5 g koriander (ropp.) 15 perc

Cefrézés:

  • 50 °C 30 perc
  • 67 °C 60 perc
  • 76 °C 10 perc

Várható fajsúly 1,094

Keserűség: 26 IBU

Élesztő: Rochefort üvegből kinyert élesztő vagy WYEAST 1762 folyékony 7 napig ~ 22-23 °C, majd 15 hétig ~ 10-12 °C

 

Choose language