A farmról
A komlófarm Hajdúböszörmény külterületén található mint egy 6000 m2 területtel és körülbelül 800 növénnyel.
Saját komlót mindenkinek
A komló olyan mint a minőségi szőlő
A komló úgy függ a táj adottságaitól, mint ahogy a nemes szőlő is. Ha rossz minőségű talajba nem megfelelő éghajlatra ültetik akkor csak senyved minőségi bort nem fog adni. Mint évelő igen sokáig, 20-30 évig marad egy helyen, ezért főnövényként telepítjük. Elő növényeként legalkalmasabbak a pillangósok. Kezdeti fejlődésekor 1-2 évig korai és félárnyékot eltűrő zöldségfélékkel hasznosíthatjuk szabad térségét. Telepítése: gondos talaj-előkészítést, dugványtelepítést, támberendezés-felállítást igényel. Talaját a telepítés előtt 4-5 hónappal 40-60 cm mélyen forgassuk meg. A trágyát (6-7 kg szerves trágya, 50-70 g vegyes műtrágya) 20-25 cm-re dolgozzuk be. Támasza: 7-8 m hosszú akácoszlopokat 7-9 m-re, 0,8-1 m mélyen leásunk. Lágyvas huzallal (vezérdróttal) az oszlopokat a tetejükön feszesre összekötjük. Erre aggatjuk majd fel a vezetődrótot a komló felfutó hajtásainak támaszául. Dugványozása: 10-14 cm hosszú, 1,5-2 cm vastag, 2-4 rügykörös, lehetőleg gyökeres, egyéves dugvány a megfelelő. Ültetése: a dugványokat kora tavasszal vagy ősszel, novemberben a kifeszített vezérdrót (sor) alá 100-130 cm-es tőtávolságra 30 x 30 x 30 cm-es gödörbe ültetjük. Rügyekkel felfelé állítjuk úgy, hogy felső végük 12-15 cm mélyen legyen a talajfelszíntől. Nyirkos földet nyomunk hozzá, és 5 cm vastag talajréteggel takarjuk be. Tehát 8-10 cm mély tányért képezünk tövenként. Ápolása: a tőkét (második évtől) kapával kitakarjuk úgy, hogy 5 cm-re kiálljon a talajból. Kora tavasszal vagy ősszel (október-november) a hajtásokat megmetsszük. Eltávolítjuk az előző évi szárrészt (a koronarügyeket meghagyjuk). Bujább fejlődésű szárat teljes egészében (a koronarügyekkel) eltávolítjuk (sima metszés). Legyengült fiatal vagy idős tőkén 1-3 rügykört hagyunk meg (rövid, hosszúcsapos metszés). Eltávolítjuk a tarackszerű szárrészeket és a beteg tőkéket is. Metszés után a tőkéket 5 cm vastag talajjal betakarjuk. Felvezetése: a metszés befejeztével felaggatjuk az 1 mm vastag cinezett vezetődrótokat. A növény felvezetését a 60-70 cm-es hajtásméret elérésekor kezdjük. Három jól fejlett hajtást az óramutató járásával megegyező irányban a drót köré csavarunk. Minden tőkéről – lehetőleg két drótra – 2-2 hajtást vezetünk fel V alakban. A továbbiakban szükség szerinti talajlazítást, gyomirtást végzünk. Amikor a komló főhajtásai elérték a vezetődrót teljes hosszát, célszerű az alsó oldalhajtásokat 1-1,5 m magasságig eltávolítani, mert ezeken toboz úgysem képződik. Öntözése: általában szárazon termesztjük. Szedése: technikai zöldérett állapotban szedjük. Ekkor a tobozok zártak, zöldessárgák, összenyomva recsegő, zizegő hangot adnak, és sajátos lupulinillatúak. Kézzel (ollóval) 2 cm-es kocsánnyal szedjük. Szedés után azonnal szárítjuk, 11-12% víztartalomig, csak így tartható el. Nylonzsákokban, zárt edényben tartsuk. A komló leveleinek megsárgulása után szárait 50-60 cm magasan levágjuk. A sorok közét felássu

Rizóma/Palánta
gondozása
A rizómák a komlónövények föld alatti részei, távolról hasonlítanak a gyömbérgyökérre (valójában ezek is rizómák). Az ültetés előtt a rizómákat hűvös szobában kell tárolni. A legjobb eredmény elérése érdekében ajánlott a rizómákat egy nedves újságba csomagolni, műanyag tasakba helyezni és hűtőszekrénybe helyezni.
A komlófajták elérhetősége az időjárási viszonyoktól függően évről évre változhat. Nem minden fajta nő egyformán jól minden régióban. A rizómában értékesített termékek többsége emberi ujj méretű lesz.
Az Egyesült Államok legtöbb otthoni sörfőzde számára az Egyesült Államokban kiválasztott fajták vannak a legmegfelelőbbek. Ez a Willamette, Mt. Hood, Chinook, Nugget és különösen a Cascade, ez a fajta szinte bármilyen éghajlatban magas hozammal rendelkezik. Más fajták termesztésének sikere változhat, de senki sem tiltja meg kipróbálását. Ne feledje, hogy a német vagy angol komló tulajdonságai megváltoznak, ha a földgömb másik régiójában termesztik. Ezen felül a legtöbb aromás komlófajta nem szereti a forró nyarat. A komló rizómák évente csak rövid ideig állnak rendelkezésre, leggyakrabban márciusban és áprilisban, amikor a komló gazdaságok feltárják a rizómákat, becsomagolják és kiskereskedőknek továbbítják. Sokféle fajta létezik, és gyakran arra ösztönzik Önt, hogy előrendelje őket ingadozó rendelkezésre állás és kereslet miatt.
Tartsa a komlórizókat hűtve és jól szellőztetve, de nem fagyasztva, amíg készen áll arra, hogy azokat külföldre ültesse.
A komlókat leginkább déli expozícióval lehet ültetni, de a keleti vagy a nyugati felület ugyanúgy fog megtenni, csak azzal a különbséggel, hogy a komlótobozok valószínűleg nem növekednek olyan nagyok. A legjobban egy könnyű, jól elvezető talaj a legjobban, ha a talaj pH-ja 6,0-8,0. A komlókeverékek, például a szerves tápanyagok, beleértve a komposztált trágyát, vagy a lassan felszabaduló tápanyagok keverékei, beleértve a gyapotmagliszt, csontliszt, kő-foszfát, zöldfű stb., Összekeverve az ültetési lyukba ültetéskor.
Ha fajták keverékét termeszti, ültesse őket egymástól legalább 5 méterre egymástól, hogy megakadályozzuk őket, hogy összekavodjanak egymással. Alternatív megoldásként, ha egyetlen fajtát termeszt, akkor legfeljebb három lábnyira helyezheti el őket. Fontos szempont az is, hogy miként támogatja szőlőjét a telepítési hely kiválasztásakor.
A rizóma függőleges vagy vízszintes helyzetben a talajba ültethető. Ha a rizóma már megkezdi a rügyet, győződjön meg arról, hogy úgy ülteti, hogy a rügyek ég felé mutatnak. Az ültetés során takarja el a rizómat körülbelül egy 2 cm talajtól. A növény első szezonjára elengedhetetlen a konzisztens öntözés, mivel a gyökérzet az első évben még nem fejlődött ki teljesen. A legjobb módszer a vízhez, ha alaposan átitatja őket, hagyja, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, majd újra megáztasa a területet, megismételve ezt a ciklust az első teljes termesztési időszakban. A szerves tápanyagok kismértékű hozzáadása a szezon folyamán biztosítja az egészséges növekedését.
Harvesting
Termés tárolása
A betakarítás után a komlótobozokat a lehető leggyorsabban meg kell szárítani, hogy megakadályozzuk a komló ízéért és aromáért felelős szerves vegyületek lebomlását. Az időben történő szárítás biztosítja, hogy a komlótobozok megőrzik a kiváló minőséget és a frissességet azáltal, hogy csökkentik a betakarításkor jelenlévő nedvességet. Száradás után a komlótobozokat pelleté lehet feldolgozni. Néhány sörfőző berendezéshez szükséges a pelletizálás, de hobby sörfőzőként nem szükséges feldolgozni. Ettől függetlenül a nem pelletizált és a pelletizált komló is gondos csomagolást és tárolást igényel a komló minőségének megőrzése és maximalizálása érdekében.
A komló, mint más feldolgozott mezőgazdasági növények, mint például a kávé vagy az aszalt gyümölcs, nagyon érzékeny bizonyos környezeti tényezőkre, például nedvességre, oxigénre és hőmérsékletre, amelyek befolyásolhatják tárolhatóságukat. A nem megfelelő csomagolási és tárolási körülmények negatívan befolyásolhatják a komló minőségét vagy a sör előállításához való felhasználhatóságukat. A komlót csomagolni és tárolni kell a nedvességnek, a fénynek, a hőnek és az oxigénnek való kitettség minimalizálása érdekében. A magas nedvesség elősegíti a penész növekedését és használhatatlanná teheti a komlót. A fénynek, a hőnek és az oxigénnek való kitettség nemkívánatos vegyületek képződését eredményezi, amelyek kellemetlen és „sajtos” aromákat eredményeznek.
A komló minőségének megőrzése érdekében a komlót röviddel a betakarítás utáni szárítás után kell csomagolni, hogy minimalizálják a légköri nedvességnek és oxigénnek való kitettséget. A komlótobozokat vagy -pelleteket szorosan lezárt zsákokba kell tenni, a lehető legtöbb levegőt eltávolítva. A felesleges levegő eltávolítása történhet manuális préselési technikával, vákuummal történő eltávolítással, vagy nitrogéngázzal történő öblítéssel, majd vákuummal történő eltávolítással. Míg a nitrogén-öblítés a leghatékonyabb módszer, a szükséges berendezések speciálisak, és a kis komlótermelők szükségletein kívül eshetnek. Azok számára, akik kis és közepes mennyiségű komlót tartanak fenn, egy háztartási, élelmiszeripari vákuumzáró gép ajánlott a komló megfelelő tárolásához a tárolás előtt.
A többrétegű műanyag vákuumtömítő zacskók jól megakadályozzák a nedvességnek és az oxigénnek való kitettséget, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a tasakokat a kívánt méretre vágják, ezáltal lehetővé téve a felhasználók számára a csomagméret testreszabását és az anyagpazarlás csökkentését. A többrétegű műanyag vákuumtömítő zacskók nem teljesen átitatják az oxigént és a nedvességet, és így lehetővé teszik, hogy mindkettő kis mennyisége befolyásolja a komló minőségét hosszabb tárolási időtartamok alatt. A többrétegű műanyag vákuumtömítő zsákok tekercsei jól összekapcsolódnak a háztartási és élelmiszeripari vákuumtömítő gépekkel. Bár ezek a táskák lehetővé teszik a fény behatolását, és nagyon kis mennyiségű oxigént és nedvességet engednek be, olcsók és széles körben elérhetők. A többrétegű műanyag zacskók kiválóan alkalmasak alacsony vagy közepes mennyiségű komló csomagolására, és minimális komlótároló csomagolóanyagként ajánlottak.
Tárolási Feltételek
A komlót csomagolás után hűvös, száraz, sötét környezetben kell tárolni. A fagyasztóban történő tárolás ideális, mivel lassítja a kémiai reakciókat, amelyek rontják a komló minőségét. A fényt ki kell zárni a becsomagolt komló eléréséből, mivel az hosszabb ideig tartó expozícióval rontja a komló minőségét. Ez fontos a többrétegű műanyag zacskók használatakor, mivel az ilyen anyag nem akadályozza a fényt a tárolt komló elérésében.
Szavatossági Idő
A legtöbb termelő a komló használatát szorgalmazza a betakarítástól számított egy éven belül; azonban a komlót megfelelő csomagolással és fagypont alatti hőmérsékleten történő tárolással a betakarítás után legfeljebb öt évig életképesnek tekintik kereskedelmi használatra. Míg a betakarítási idő jó indikátor lehet a várható komlóminőségről, a tárolt komlót mindig ellenőrizni kell annak minőségének ellenőrzése érdekében. A megfelelően szárított és tárolt komlónak erős aromával és szilárd zöld megjelenéssel kell rendelkeznie. A komlót a felnyitás után azonnal fel kell használni, hogy minimalizálják a környezeti feltételeknek való kitettségből eredő lebomlást.